ArnoldSandhaus   SchauspielBewegung

Moliere

opnieuw vertaald

door Arnold Sandhaus

Waarom

zijn de toneelstukken van Molière na een paar honderd jaar nog steeds zo grappig? Waarschijnlijk omdat ze niet op de schrijftafel maar op het toneel zijn geboren. Molière was in de eerste plaats acteur, daarnaast toneelschrijver en regisseur.  Molières karakteriseringen, de perfectie van zijn dialogen en zijn sprankelende, gezonde humor zijn ongeëvenaard.

De hier gepresenteerde vertalingen zijn trouw aan de oorspronkelijke tekst en dragen de bewegelijkheid en het ritme, bepalend voor Molières spel, over in de Nederlandse taal. Een genoegen om te lezen èn om te spelen.

 

Commedia dell’Arte inspireerde Molière bij zijn komedies.  Deze zes vertaalde werken zijn bij uitstek geschikt om met Commedia-maskers te spelen. 

 

 

De schelmenstreken van Scapin €18,50

Dokter tegen wil en dank  €17,50

De vliegende dokter  €12,75

Tegen wil en dank getrouwd  €15,-

De vrek  €19,95

De Siciliaan  €13,50

geen verzendkosten binnen Europa

 


De Schelmenstreken van Scapin

Scapins Schelmenstreken laat zien dat Molière de speelstijl van de Commedia dell'Arte volkomen beheerste en tot een hoogtepunt wist te brengen. Het is een van zijn laatste werken. Door allerlei omstandigheden is het tijdens zijn leven - hij speelde zelf de rol van Scapin - slechts 18 maal opgevoerd. Heden ten dage is het, wereldwijd, een van Molières meest gespeelde werken

 

Dokter tegen wil en dank

inspireert door zijn heldere verhaallijn en zijn smakelijke karakters. Sganarelle, een rustiek type die zijn geld verdient met het verkopen van takkenbossen, heeft zich de wraaklust van zijn vrouw op de hals gehaald. Zij zet twee mannen op zijn spoor die op zoek zijn naar een bijzondere arts. Zij beschrijft Sganarelle als een man met wonderbaarlijke krachten, die hij echter verbergt: "...hij zal nooit toegeven arts te zijn, wanneer u niet allebei een stok neemt en hem net zo lang slaat tot hij bekent wat hij verbergt. Zo doen wij het ook als we hem nodig hebben."  Het blijkt inderdaad zo te zijn. Na een flink pak slaag, waarvoor Valère en Lucas zich steeds uitvoerig excuseren, begint Sganarelle te twijfelen: " Zou ik arts geworden zijn , zonder er erg in te hebben?" Als hem dan ook nog geld wordt geboden, herinnert hij het zich weer glashelder...

 

De vliegende dokter

De vliegende dokter nodigt de acteur uit meerdere delen zelf improviserend in te vullen. 

De knecht Sganarelle moet zich voor arts uitgeven bij de heer Gorgibus ten dienste van het liefdesleven van zijn meester Valere. Wanneer hij Gorgibus per ongeluk zonder zijn artsenkleding tegen het lijf loopt, verzint hij snel het bestaan van een tweelingbroer. Vanaf dat moment moet hij in steeds snellere afwisseling twee rollen spelen. Met name in scène 15, waarin Sganarelle beide rollen tegelijk moet spelen, krijgt de acteur alle gelegenheid om te laten zien wat hij kan...

 

Tegen wil en dank getrouwd

Geronimo. Wat? Weet u niet ongeveer hoe oud u bent?

Sganarelle. Nee, wie denkt daar nu aan?

Geronimo. Wel, zegt u me dan eens: hoe oud was u toen we elkaar leerden kennen?

Sganarelle. Ach ja, toen was ik pas twintig jaar.

Geronimo. Hoelang waren we samen te Rome?

Sganarelle. Acht jaar.

Geronimo. En hoelang hebt u in Engeland gewoond?

Sganarelle. Zeven jaar.

Geronimo. En in Frankrijk, waar u daarna was?

Sganarelle. Vijf en een half jaar.

Geronimo. En hoelang bent u weer hier terug?

Sganarelle. Ik kwam hier terug in zesenvijftig.

Geronimo. Van '56 tot '68, dat is twaalf jaar lijkt me. Vijf in Frankrijk, dat maakt zeventien. Zeven in Engeland, maakt vierentwintig; acht jaar samen in Rome, maakt tweeëndertig; en twintig was u toen we elkaar leerden kennen, dat is samen precies tweeënvijftig. Zodat u, meneer Sganarelle, volgens uw eigen bekentenis, ongeveer twee- of drieënvijftig jaar moet zijn.

Sganarelle. Wie, ik? Dat kan niet.

 

De Vrek

Het feit dat De vrek in proza was geschreven irriteerde het Parijse publiek: "Wat, is Molière gek geworden? Houdt hij ons voor simpele zielen om ons vijf actes in proza te laten ondergaan? Heb je ooit zo iets krankzinnigs meegemaakt? Te worden vermaakt met proza!"

De vrek is misschien wel Molière's geniaalste stuk. De vrek die wil trouwen met het meisje waarop zijn zoon verliefd is vormt weliswaar het belangrijkste thema en is goed voor een aantal prachtige vader-zoon scènes, maar dit stuk zit zo boordevol speelse invallen dat praktisch elke scène een klein spel op zich is.


De Siciliaan